Ako sa používa lajnovačka alebo tiež “brnkačka”?

chalk_reels_ink_lines_004

Určite ste niekedy potrebovali urobiť dlhú rovnú čiaru, podľa ktorej bolo potrebné zarovnať napríklad dlaždice na stene, alebo vytýčiť pôdorys na založenie prvej rady tehál. Presne na tieto potreby sú tu brnkačky, lanká napustené atramentom alebo práškovou kriedou. Postup je jednoduchý – pripevnite aretačnú ihlu alebo kovový háčik do východiskového bodu a napnite lanko k miestu, kde má požadovaná linka končiť, zarovnajte podľa vodováhy, potom lanko zafarbené kriedou uchopte, natiahnite a „brnknite“. Pri dopade lanka na materiál sa uvoľní farba a máte vyznačené. Presná lajna na založenie stavby alebo na presné rezanie lát na streche.

KOMPLETNÁ PONUKA LAJNOVAČEK

S maliarskou linkovačkou vyznačíte rovnú čiaru cez celú stenu, čo sa môže hodiť pri maľovaní presných línií. Využití je nespočetné množstvo – od pôdorysov po zvislice, pretože väčšinu brnkačiek možno použiť aj ako olovnicu.

chalk_reels_ink_lines_002
uchytenie pomocou háčika alebo ihly na konci lanka

chalk_reels_ink_lines_003
napnutie lanka k požadovanému bodu

chalk_reels_ink_lines_004
brnknutie – natiahnutie a pustenie lanka zanechá rovnú a jasnú linku

Pri naťahovaní na seba lanko viaže atrament alebo kriedu, v závislosti od typu vašej lajnovačky, tá však nevypadáva samovoľne von, pretože lajnovačka je utesnená jemným filcom, ktorý zároveň optimalizuje množstvo kriedy, ktoré sa na lanko prichytí. Po vyznačení jednoducho stiahnete lanko späť buď pomocou kľučky alebo, ak je brnkačka samonavíjacia, povolíte blokant a lanko sa navinie samo späť. Niektoré japonské brnkačky majú na zadnej strane koliesko, ktorým keď niekoľkokrát otočíte, napnete vnútornú pružinu a tá začne sama lanko navíjať. Lanko je väčšinou z odolného nylonu alebo silnej bavlnenej priadze vysokej pevnosti. Práškovú kriedu či atrament naplníte pomocou násypky na tele lajnovačky.

.
.
.

KOMPLETNÁ PONUKA LAJNOVAČEK

chalk_reels_ink_lines_005
navíjanie lajnovačky pomocou kľučky

chalk_reels_ink_lines_006
plnenie lajnovačky pomocou násypky

Na e-shope Regals.sk nájdete mnoho amerických brnkačiek od firmy CRESCENT, ale aj japonských brnkačiek od firiem SHINWA, TAKUMI, TAJIMA a SK11 v mnohých rôznych prevedeniach a farebných kombináciách. Zvlášť tie japonské majú nezameniteľný dizajn typický pre kultúru ďalekého východu. Tie americké sú typicky robustného vzhľadu. Jedno je ale isté, narysovať dlhú rovnú čiaru bude od teraz brnkačka.

.
.
.

KOMPLETNÁ PONUKA LAJNOVAČEK

 

crescent_tool_logo_regals            sk11_logo_regals            shinwa_logo_regals            tajima_logo_regals            takumi_logo_regals

 


Ďalšie články o ručnom náradí

Článok pre vás pripravil tím
regals_sk_logo
špecialista na unikátne náradie nielen z Japonska