Kované náradie - prečo investovať do japonských dlát, pílok a hoblíkov?

kovane_japonske_naradie_e_shop_regals_sk_001

Určite ste od niekoho už počuli že to nie je náradím, ale rukami? Alebo že robím s tým, čo mám? Medzi laickou aj odbornou verejnosťou často prevláda názor, že keď ide o remeselnú prácu, kvalita nástrojov, či iného vybavenia, je úplne druhoradá a buď to jednoducho urobiť viete, alebo nie. Osobne myslím, že s tým plne súhlasiť môže iba niekto, kto kvalitné náradie vlastne nikdy nevyskúšal.

kaji_symbol_kovac_blacksmith_regals_sk

Hneď zo začiatku si treba priznať, že ak remeslo ovládate, pravdepodobne až na extrémne prípady dokážete danú prácu zvládnuť aj s mizerným alebo nedostatočným vybavením. Treba si však tiež priznať to, že aj keď to viete, často bude výsledok o poznanie horší, než by mohol byť, keby vaše náradie bolo dostatočne kvalitné a fungovalo tak ako má. Kvalitným náradím šetríte čas, námahu aj peniaze, ako sa dozviete v texte nižšie.

kovane_japonske_naradie_e_shop_regals_sk_016proces ostrenia tela a krku japonského dláta Nomi v dielni majstra Ioroi

Oveľa horšie ale je, keď sa remeslo ešte len učíte alebo ste ešte nedosiahli takú úroveň zručnosti, akú ste si vytýčili. Potom to vďaka zle fungujúcemu vybaveniu môže skončiť tak, že to jednoducho nezvládnete a poviete si, že to nie je pre vás, aj keď to nemusí vôbec byť rukami, ale práve tým nekvalitným náradím. Budeme sa opakovať, ale ako hovoria japonskí majstri kováči: polovica kvalitne odvedenej práce je dobré a kvalitné náradie a tou druhou polovicou ste vy sami. Toto porekadlo je stovky rokov staré a jeho múdrosť preverili celé generácie remeselníkov. Takže pokiaľ sa remeslo ešte učíte, potom sa to s nekvalitným náradím nemusíte ani zvládnuť naučiť. Čo keby ste dali špičkovému pretekárovi detské šliapacie autíčko. Prišlo by vám divné, že nevyhrá? A keď to isté auto necháte riadiť žiaka v autoškole? A napriek tomu, keď ide o píly, dláta a hoblíky, robíme sami sebe to isté. Až príliš často používame na prácu niečo, čo má síce obdobný tvar a podobné materiály, ale tak nejako tomu chýbajú niektoré funkčné vlastnosti kvalitného nástroja.

kovane_japonske_naradie_e_shop_regals_sk_010

.
.
.

kompletný sortiment japonských dlát 


Výnimočnosť japonských kovaných nástrojov

Prečo sú teda ručne kované nástroje z Japonska také výnimočné? V prvom rade vďaka technológii výroby, ktorá kombinuje telo z mäkkého nezakaliteľného železa s plátkom reznej ocele. Tá môže byť vďaka tejto podpore oveľa tvrdšia než u nástroja, ktorý je z jedného kusu kalenej ocele. Ďalším dôvodom je, že japonskí kováči po mnoho generácií produkovali nástroje pre čisto profesionálny trh s obrovskými nárokmi na kvalitu. Remeselníci požadovali hoblíky, dláta a píly, ktoré bude možné naostriť na vysokú ostrosť a ktoré dlho ostré vydržia. Požiadavky na extrémnu ostrosť do istej miery vychádzajú aj z používania mäkkých driev, ktoré vyžadujú pre čistý rez naozaj nadpriemerne ostré nástroje. Uspieť v tomto konkurenčnom prostredí dokázali len tí najlepší a ďalej odovzdávali svoje skúsenosti svojim synom alebo tovarišom po mnoho generácií. Po zákaze verejného nosenia mečov na začiatku obdobia Meiji navyše museli zmeniť povolanie niektorí mečiari, ktorí priniesli do výroby nástrojov ďalšie vylepšenia. Nástroje dostupné dnes teda snúbia mnohogeneračné skúsenosti ručného spracovania ocele s modernými znalosťami metalurgie, ktorým sa kováči v neustálej snahe o ďalšie zlepšenie radi naučili. Dnešní kováči teda dokážu ovplyvňovať rôzne požadované vlastnosti nástroja a maximálne využívať potenciál rôznych ocelí. Skúsení používatelia často preferujú nástroje od jedného konkrétneho kováča, pretože práve ich jedinečný charakter im najviac vyhovuje.

kovane_japonske_naradie_e_shop_regals_sk_007brúsenie vrstveného oceľového bloku pre japonské dláta Nomi a hoblíky Kanna v dielni Tsunesaburo

Ak je práca s drevom vaše hobby, máte obmedzené množstvo času, ktorý jej môžete venovať. A k tomu chcete vyrobiť niečo užitočné a iste aj pekné domov a urobiť radosť sebe aj ostatným. Ak si kvalitné kované dláto alebo hoblík jednoducho nemôžete dovoliť, je to jedna vec. Lenže keď si nekúpite ručne kované dláto z bielej ocele len preto, že máte pocit, že ďaleko presahuje váš potenciál a že ho, ako často počúvame, nevyužijete, potom sa jednoducho okrádate o čas a zážitky, ktoré práca s takýmto náradím prináša. Naozaj nevyužijete dláto, ktoré sa ľahko ostrí a potom vydrží ostré celý deň? Ostré nástroje vám pomôžu menej chybovať. Nemusíte na nich tlačiť a tak menej často niečo odštiepite alebo odlomíte, prípadne sa vám nástroj nezošmykne niekam, kam nechcete.

kovane_japonske_naradie_e_shop_regals_sk_011

Ak ste profesionál a pri svojej práci používate ručné nástroje, vhodné nástroje vám umožnia odvádzať kvalitnejšiu prácu rýchlejšie. A pokiaľ vás to po rokoch už tak nebaví a možno vás aj niečo bolí, skoro vždy prinesú novú radosť a dosť možno aj úľavu, pretože ich nebudete ostriť mnohokrát za deň a zrejme nebudete ani potrebovať toľko sily. Nepotrebujete na to úplnú špičku. Na japonskom trhu s ručne kovaným náradím sú latky naozaj vysoko a pokiaľ vám ide o čistú funkčnosť a nie o vzhľad, stredná cenová kategória vykoná vynikajúcu službu.

kovane_japonske_naradie_e_shop_regals_sk_008veľmi tenké hobliny - presne tak, ako to má byť

.
.
.

Kompletný sortiment japonských hoblíkov 


Zdanlivo vyššia cena japonského stolárskeho náradia

Dobre, ale čo tá cena? Áno, ručne kované nástroje z uhlíkovej ocele stoja niekoľkonásobne viac, než priemyselne vyrábané produkty. Ak však vezmeme do úvahy, že japonské nástroje bežne fungujú dve alebo dokonca tri generácie, potom to nie je veľa. Vysoko kvalitné ručne kované dláto od skvelého kováča môže stáť 200 eur, ale budete mať úžasný nástroj, ktorý vydrží špičkovo pracovať niekoľko desiatok rokov. Náklady na jeho obstaranie sa tak rozložia na pár desiatok eur ročne. Ak ako profesionál alebo amatér začnete s týmito nástrojmi žiť, pochopíte, že vzhľadom na hodnotu a uspokojenie, ktoré vám prinesú, sú vlastne nepochopiteľne lacné.

kovane_japonske_naradie_e_shop_regals_sk_012

.
.
.

Kompletný sortiment japonských píl


Další články o japonském nářadí

Japonské píly - použitie, druhy a tipy


 

Článok pre vás pripravil tím
regals_sk_logo
špecialista na unikátne náradie nielen z Japonska