Japonské píly - použitie, druhy a tipy

japonske_pilky_nahled_sk

Jednou z najťažších vecí pri práci s drevom je nájsť vhodné a kvalitné náradie. Nezáleží na tom, či ste profesionál, alebo domáci majster, mať vo svojom arzenáli kvalitnú ručnú pílu je nutnosť a v tomto bode musia prísť do úvahy aj japonské píly. Zaujíma Vás prečo? Čítajte ďalej a dozviete sa viac o japonských ťahových pílach, ktoré sú súčasťou tradičného japonského drevopriemyslu hneď z niekoľkých dôvodov.

Čo je "japonská píla"?

Japonské píly (nazývané tiež nokogiri 鋸) sú typom ručných píl, ktoré režú ťahom, čo im umožňuje používať oveľa tenšie listy čepelí ako u európskych píl. Japonské píly, ktoré patria k stáročnej tradícii japonského drevopriemyslu, boli postupom času privedené k dokonalosti, aby poskytovali vynikajúcu spätnú väzbu pri rezaní dreva.

japonska_pila_druhy

prezriet_si_ponuku_pilek

Japonské pílky sú veľmi rozmanité a dajú sa využiť v širokej škále prípadov spracovania dreva - aj ten najnáročnejší profík zaručene nájde vhodnú ťažnú pílu na akýkoľvek druh rezu aj typ rezaného materiálu. Na prvý pohľad nie je úplne jednoduché rozlíšiť od seba rôzne typy japonských pílok, ale čoskoro zistíte, že každý model bol vyrobený takým spôsobom, aby vďaka svojim jedinečným vlastnostiam vynikal pri špecifických prácach.

Výhody japonských píl

Medzi hlavné výhody japonských pílok patrí:

✅ Zostrojené na ťažný pohyb - nekrútia sa
✅ Tenká čepeľ vyžaduje menšie vynaložené úsilie
✅ Odstraňujú malé množstvo materiálu
✅ Zanechávajú čistý, tenký a hladký rez
✅ Určené na rez pozdĺž aj naprieč drevom

✅ Veľmi ostré a kalené zuby brúsené až po 3 hranách
✅ Veľké množstvo druhov na akékoľvek použitie
✅ Jednoduchá manipulácia - zvládne aj začiatočník
✅ Výmenné listy
✅ Relatívne lacné

K výhodám japonských píl nepochybne patrí už spomínaná technika rezania ťahom a tenšie listy čepelí, ktorými sú vybavené. Tenšia čepeľ znamená, že pri reze odstraňujete menšie množstvo materiálu, preto pri rezaní týmito pílami potrebujete menej vynaloženého úsilia, čo okrem iného vedie k menšiemu opotrebovaniu. Vďaka tenkej čepeli tiež pílky zanechávajú v dreve iba čistý, tenký a hladký rez. Fantastický zážitok z rezania zaisťujú kalené zuby s vysokou ostrosťou - či už sú určené pre priečny alebo pozdĺžny rez (alebo kombináciu oboch).

Zuby na priečny rez

Rozlíšiť rôzne sady zubov je pomerne ľahké. Priečne zuby sa používajú pri rezaní naprieč vláknami dreva. Majú lichobežníkový tvar a môžu sa skladať z dvoch zubov smerujúcich doľava a doprava. Zuby sú naostrené na všetkých troch stranách, aby si ľahko poradili s vláknami dreva.

ZUBY NA PRIEČNY REZ Japonské píly

Zuby na pozdĺžny rez

Naproti tomu zuby na rezanie pozdĺž vlákien (rip-cut) sú trojuholníkové. Môžu sa líšiť veľkosťou pozdĺž celej dĺžky čepele, pričom tie menšie sú najbližšie k rukoväti, aby bolo možné vykonať počiatočný rez tými najjemnejšími.

ZUBY NA POZDĹŽNY REZ Japonské píly

V ponuke výrobcov však nájdeme aj špeciálne druhy zubov, kombináciu tvarov, jemnosti a početnosti. Ako príklad uvedieme úzku a špecializovanú čepeľ "dierovky" či zaguľatenú špičku pílky Dozuki určenú na ponorný zárez.

japonska_pila_derovka_cepel     japonska_pila_zarez_zuby

Nesmieme zabudnúť na cenovku, že? Pre väčšinu stolárov je cena stále prvou vecou, ktorú pri nákupe zvažujú a samozrejme na tom nie je nič zlé – nemali by ste vyhadzovať hromadu peňazí za niečo, čo má vysoké obstarávacie náklady a nevydrží dostatočne dlho.

Japonské píly sú tradične vybavené najkvalitnejšími oceľovými listami, sú všeobecne lacnejšie ako európske píly a nevyžadujú takmer žiadnu údržbu, napríklad brúsenie - poškodený alebo tupý list je možné u väčšiny japonských píl ľahko vymeniť. Je dôležité naučiť sa ich správne používať, pretože zlé zaobchádzanie s japonskou ručnou pílou môže viesť k častým výmenám pílových listov a tým k zvýšeniu nákladov pri vašej práci.

Ako používať japonskú pílu

Nebojte se, pokud jste ve světě japonských pil nováčky - poměrně rychle zjistíte, že jejich používání je velmi snadné i pro naprostého začátečníka. Jakmile si zvyknete na zcela odlišnou techniku řezání, oceníte práci, kterou odvádějí, a stanou se přirozenou součástí vaší dílny.

Nebojte sa, ak ste vo svete japonských píl nováčikmi – pomerne rýchlo zistíte, že ich používanie je veľmi jednoduché aj pre úplného začiatočníka. Akonáhle si zvyknete na úplne odlišnú techniku rezania, oceníte prácu, ktorú odvádzajú a stanú sa prirodzenou súčasťou vašej dielne.

  1. Prvým krokom je označenie rezu a upevnenie dreva tak, ako to vždy robíte. Pokiaľ je potreba dlhšie a presnejšie vedenie, môžete vytvoriť zárez pomocou noža či dláta tak, aby vaša píla bola od samého začiatku v záreze..

  2. Pretože sú tieto pílky určené na rez ťahom (skôr než tlačením), začínate rezať vždy zadným koncom listu. Vyrovnajte čepeľ so značkou rezu alebo ju zasuňte do vopred pripraveného zárezu. Mierne ju nakloňte smerom k drevu a venujte nejaký čas hľadaniu najlepšieho úchopu pre vaše ruky.

  3. Začnite rezať opatrne, krátkymi a rovnomernými pohybmi a sledujte pritom pílový list, aby ste zaistili jeho dokonalé vyrovnanie. Na pílku vyvíjajte iba malý tlak - príliš veľké alebo náhle pohyby smerom dole môžu spôsobiť vychýlenie pílového listu zo smeru, jeho zaseknutie alebo ohnutie.

Teraz už chápete, ako japonské píly fungujú, ale možno sa vám nepodarilo dosiahnuť to, čo ste očakávali, a premýšľate, čo sa mohlo pokaziť? Našťastie sme pre vás zostavili zoznam užitočných tipov, ako ešte viac zlepšiť svoju prácu týmto typom píl.

Tipy od odborníkov

Ako na rovný rez

japonske_pilky_otazky

Čepeľ väčšiny japonských píl je leštená, čo znamená, že umožňuje nastaviť uhol píly podľa odrazu dreva. Pokiaľ nevidíte žiadne skreslenie hore ani dole, vľavo ani vpravo, viete, že režete úplne rovno. Ďalšou metódou rovného rezania je držať pílu oboma rukami uprostred zorného poľa.

rovny_rez_japonske_pilky

Označovanie rezu

japonske_pilky_otazky

Namiesto značkovacej ceruzky použite nôž alebo dláto. Týmto spôsobom sa píla jednoducho zasunie do zárezu. Pri značení dlátom vznikne jedna mierne naklonená stena zárezu, ale môžete použiť posledný zub pílky (najbližšie k rukoväti), aby ste odstránili odpadový materiál dláta a narovnali stenu čepele. Na rezanie pozdĺžnym spôsobom môžete rez označiť aj pomocou oveľa jemnejších zubov na priečny rez (napr. pri pílke Ryoba).

Technika použitia

japonske_pilky_otazky

Vďaka špecifickej konštrukcii zubov nevyžadujú japonské ručné píly takmer žiadnu silu, pokiaľ vôbec nejakú. Pre rýchlejší postup môžete skúsiť zmeniť uhol rezania alebo obrobok otočiť smerom od seba, pokiaľ je to možné.

japonske_pilky_ukazka_technika

Veľkosť píly

japonske_pilky_otazky

Pre optimálny výkon by mal byť pílový list aspoň dvakrát dlhší ako hrúbka obrobku. Pre väčšie obrobky si vyberte pílu vybavenú dlhšou rukoväťou, ktorá vám umožní používať obe ruky - jednu, ktorá ťahá pílu, a druhú, ktorá ju vedie.

japonska_pila_velikost_pilky

Typy japonských píl

Ryoba

japonska_pila_ryoba

prezriet_si_ponuku_pilek

Ryoba je veľmi cenená pre svoju všestrannosť, pretože tento typ kombinuje dve funkcie v jednej pílke vďaka dvom sadám pílových zubov – jeden na pozdĺžny rez a druhý na priečny rez. Hlavným a pravdepodobne najdôležitejším parametrom píly Ryoba je dĺžka pílového listu, ktorá sa pohybuje medzi 210 a 300 mm a udáva hlavné spôsoby použitia. Dlhšie Ryoby sú veľmi účinné pri hlbších a hrubších rezoch, zatiaľ čo kratšie sú vďaka jemnejším zubom a čistejšiemu prierezu najlepšie na precízne práce. Pokiaľ ste nováčikom vo svete japonských píl, Ryoba pre vás bude tou najlepšou voľbou.

Dozuki

japonska_pila_dozuki

prezriet_si_ponuku_pilekRyoba je možná najuniverzálnejšia a najlepšia japonská píla pre začiatočníkov, ale ako sa budete s japonskými pílami ďalej oboznamovať, budete potrebovať niečo, čo zvládne ešte jemnejšie rezy. Tým je pílka typu Dozuki. Tento model má ešte tenšiu čepeľ a zuby iba na jednej strane. Navyše je vybavená zosilneným oceľovým chrbtom, vďaka ktorému vynikne v presných rezoch, pretože udržuje čepeľ počas rezov tuhú a rovnú. Zuby tejto pílky sú všeobecne určené na priečne rezy, zvládnu však aj pozdĺžny rez. Dozuki má všeobecne jedny z najužších čepelí na trhu, ktoré v niektorých prípadoch dosahujú iba 0,25 mm. Iné označenie tohto typu japonskej pílky je tzv. “Dovetail” píla.

Kataba

japonska_pila_kataba

prezriet_si_ponuku_pilekPokiaľ už vlastníte typ Ryoba a Dozuki, typ Kataba vám môže pripadať ako prebytočná. Kataba je píla s veľmi dlhou čepeľou, iba jednou sadou zubov a krátkym oceľovým chrbtom. Kataba sa používa vždy, keď Ryoba ani Dozuki neodvedú perfektnú prácu. Kataba je ideálna pre presné, hlboké a dlhé rezy, kde sa vďaka skrátenému chrbtu nezasekne a je možné s ňou rezať kontinuálne. Aby sa píla vďaka skrátenému chrbtu tak nekrútila, má vo všeobecnosti aj väčšiu hrúbku čepele, než jej sestra Dozuki. Kataba sa dá tiež použiť ako kolíčková pílka, o ktorej si povieme viac nižšie.

Kolíčková pílka (napr. Kugihiki)

japonska_kolickova_pila

prezriet_si_ponuku_pilekPíla špeciálne navrhnutá na rezanie v rovine na ploche. Zvláštnosťou tohto typu je, že nemá žiadne vyosenie zubov a preto nezanecháva žiadne stopy na rezanom povrchu. Píla na rezanie v rovine je vybavená veľmi tenkou čepeľou, ktorú je možné ľahko ohýbať, aby čepeľ zostala v jednej rovine s pracovnou plochou. So zvládnutím tohto typu si dajte na čas, pretože pri prvých niekoľkých použitiach nemusíte dosiahnuť to, čo ste chceli.

Dierovka, alebo tzv. “keyhole” pílka (napr. Mawashibiki)

japonska_pila_derovka

prezriet_si_ponuku_pilekMawashibiki je takzvaná “dierovka”, ktorá sa výrazne líši od vyššie predstavených píl. Tieto píly majú úzku čepeľ, ktorá sa na konci ešte zužuje. Mawashibiki sa používajú hlavne na rezanie tam, kde tradičnú vysokú čepeľ nemožno použiť a predstavujú tak alternatívu k lupienkovým pílkam.

Azebiki

japonska_pila_azebiki

Azebiki sa najlepšie opisuje ako malá Ryoba s krátkou a zahnutou čepeľou. Pre niekoho môže vyzerať smiešne, ale rovnako ako každá japonská píla má aj Azebiki svoje využitie. S väčšinou japonských pílok je možné začať rezať iba od hrany, zatiaľ čo Azebiki sa používa na prerezanie materiálu v ploche, napr. na rezanie žľabov a intarzií. Píly Azebiki majú na jednej strane zuby nabrúsené na pozdĺžne rezanie a na druhej strane na priečne rezanie.

Prerezávacia pílka (např. Kobiki)

japonska_prorezavaci_pila_kobiki

prezriet_si_ponuku_pilekKobiki - najmenej známa japonská píla - sa používa predovšetkým na rezanie kmeňov, výrub stromov a odrezávanie silných vetiev. Aby mohli rýchlo postupovať, sú v porovnaní s inými japonskými pílami vybavené skutočne dlhým listom čepele. Tieto japonské pílky sú najlepšie na rezanie mäkkého dreva, ale rovnako dobre si poradia aj s tvrdým drevom.

Výrobci japonských pil

O spoločnosti GYOKUCHO

japonske_pilky_gyokucho

Prvé japonské píly s vymeniteľnými pílovými listami vynašla firma Gyokucho asi pred 50 rokmi. Ich čepele prechádzajú špeciálnou úpravou zvanou elektrolytické niklovanie, ktoré zaisťuje povrch odolný voči korózii a chráni ju aj pred živicou. Čo sa týka inovácií a kvality, je možné spoločnosť Gyokucho bez problémov zaradiť medzi popredných výrobcov v odbore, pretože životnosť ich výrobkov sa pohybuje medzi 5 a 7 rokmi.

O společnosti SUIZAN

japonske_pilky_suizan

Suizan je japonská značka vyrábajúca ručné náradie najvyššej kvality pochádzajúce z Tokya. Vďaka viac ako 100 rokom skúseností a japonskej lokálnej výrobe sú jej produkty oceňované profesionálmi i domácimi majstrami po celom svete.

O značce ZETSAW

zetsaw_logo

Okada Hardvér Mfg.Co. (výrobca ZETSAW) je jedným popredných japonských výrobcov ručných píl. Za viac ako pol storočia vyvinula stovky modelov japonských pílok a nástrojov. Ako jedna z prvých spoločností na japonskom trhu začala používať pulzné kalenie na maximalizáciu tvrdosti pílových zubov. Okawa Hardware používa systém riadenia kvality ISO9001/2000 pre udržanie vysokej kvality ich výrobkov.

O společnosti AUGUSTA

japonske_pilky_augusta_heckenrose

Augusta Heckenrosa je nemecká spoločnosť špecializujúca sa na výrobu všetkých typov európskych ručných píl a sekier. V poslednej dekáde pridali do svojho portfólia aj tradičné japonské pílky, ktoré vyrábajú lokálne vo svojich Nemeckých továrniach.

O společnosti DICTUM

japonske_pilky_dictum

Dictum je nemecká spoločnosť pôvodne vyrábajúca náradie na výrobu hudobných nástrojov. Od roku 1980 sa špecializuje na dovoz a výrobu japonských stolárskych a tesárskych nástrojov, najmä píl a brúsnych kameňov.

FAQ - často kladené otázky

Čo sú to japonské píly a ako sa líšia od európskych či západných píl?

japonske_pilky_pouziti

Japonské píly sú ťažné píly, čo znamená, že režú ťahom, nie tlačením od seba. To umožňuje použitie oveľa tenších pílových listov, čo prináša množstvo výhod, napríklad hladký a presný rez, ktorý vyžaduje menšie vynaložené úsilie.

Sú japonské píly lepšie ako ich európske či západné alternatívy?

japonske_pilky_pouziti

Na túto otázku neexistuje správna odpoveď. Japonské ručné píly majú tiež svoje klady aj zápory, čo je úplne normálne, avšak sú o niečo jednoduchšie na používanie a lacnejšie ako európske či západné píly. Náklady na znovuobstaranie sú tiež nižšie vďaka vymeniteľným pílovým listom, čo nie každá európska píla automaticky ponúkne.

Som začiatočník, ktorý typ by som si mal kúpiť ako prvý?

japonske_pilky_pouziti

Japonské píly sú všeobecne pomerne prívetivé pre začiatočníkov, avšak ako štartovacia píla sa odporúča typ Ryoba, tesne nasledovaná typom Dozuki. Ryoba má dve sady zubov – jednu pre pozdĺžne rezy a druhú pre priečne rezy – čo vám umožní zoznámiť sa s oboma. Dozuki je tzv. “Dovetail” píla so zosilneným pílovým chrbtom a zvládne hrubšie zaobchádzanie.

Je japonský pílový list brúsiteľný?

japonske_pilky_pouziti

Je to možné, ale je to naozaj časovo náročné a rozhodne to nie je ľahká úloha, pretože zuby týchto pílok sú veľmi jemné a tvrdené. V lepšom prípade je lepšie si kúpiť náhradný pílový list, ktorý vám celý proces značne uľahčí. Najdôležitejšie je správne zaobchádzanie, pretože najčastejšou príčinou nutnosti výmeny pílového listu pri japonskej pílke je zlé zaobchádzanie.

Sú pílové listy japonských pílok vymeniteľné?

japonske_pilky_pouziti

Záleží na značke, ale u väčšiny modelov meniteľné sú. Výmenu je možné ľahko vykonať uvoľnením skrutky, ktorá drží čepeľ na mieste. Vždy sa riaďte pokynmi výrobcu, inak sa môžete zraniť a pílku poškodiť.

Aký je rozdiel medzi zubami na pozdĺžny a priečny rez?

japonske_pilky_pouziti

Zuby na pozdĺžny rez sú trojuholníkové a používajú sa na rezanie pozdĺž vlákien dreva, čím sa drevo v podstate roztrhne. Zuby na priečne rezanie sú lichobežníkové a sú oveľa menšie ako zuby na pozdĺžne rezanie, pretože sa používajú na rezanie naprieč vláknami, čo je pre pílu oveľa ťažšie.

 


Článok pre vás pripravil tým
regals_email_sk
špecialista na unikátne náradie a výhradný dovozca pílok Suizan